Publieksdag Forteiland IJmuiden 4 november

Publieksdag Forteiland IJmuiden 4 november
Foto: RTV Seaport / Ton van Steijn

Heeft u altijd al eens willen kijken op Forteiland? Zondag 4 november a.s. kan dat!
Met de Koningin Emma wordt u er naar toe gevaren en krijgt u een interessante rondleiding.

Het fort bij IJmuiden beheerst de toegang tot het Noordzeekanaal. Het fort dat in de periode 1881 tot 1888 werd gebouwd beschikte over elf kanonnen en dertien mitrailleurs. Tijdens de Duitse bezetting deed het fort deed dienst als manschappenverblijf maar werd het ook gebruikt voor opslag van materialen en munitie. Aangezien het geïsoleerde forteiland lange tijd verboden terrein was, heerste er een mysterieuze sfeer. Maar na een restauratie is het nu een tijdloos ondergronds monument dat zijn mysterieuze karakter heeft behouden

De overtocht naar het Forteiland wordt verzorgd met de “Koningin Emma”, een passagiersschip met een vaste ligplaats aan de Kop van de Haven in IJmuiden. De vertrektijden zijn: 10.45, 12.45 en 15.10 uur. Retourvaart naar keuze om 13.00, 15.15 of 17.15 uur. Na de overtocht wordt u aan de steiger van het eiland ontvangen door gidsen van de Vereniging Forteiland IJmuiden. Men kan in de Koepelzaal van het fort of op het aangrenzende buitenterras genieten van een hapje of een drankje. Er kan helaas niet worden gepind. Ook kunt u op 4 november van de gelegenheid gebruik maken om te gaan kijken bij de demonstratie van de reddingshonden van de organisatie INSED. Mindervaliden moeten er rekening mee houden dat het fort niet overal makkelijk begaanbaar is.

Toegangskaarten voor overtocht en rondleiding kosten € 12.50 per persoon. Kaarten kunnen vooraf worden besteld via internet www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676. Ook aan boord van de Koningin Emma kunnen kaarten worden gekocht