Pianist Sergey Smirnov in ’t Mosterdzaadje

Pianist Sergey Smirnov in ’t Mosterdzaadje
© RTV Seaport / {R

Zondag 16 september om 15.00 uur neemt de meesterlijke pianist Sergey Smirnov zijn gehoor mee naar de Alpen. Hij voert namelijk de ‘Gasteiner’ sonate (D. 850 ) uit van Franz Schubert.

Een magistraal werk, geïnspireerd op de bergachtige schoonheid van Bad Gastein. Daar verbleef Schubert in augustus 1825 in een kuuroord. Hij verklankt zijn ontzag voor de grootsheid van de Alpen in een meeslepende sonate waarin het kabbelen van beekjes, het draaien van een waterrad, de jachthoorn en zelfs jodelen is terug te horen. Het is de langste sonate die Schubert schreef. In zo’n 40 minuten brengt Sergey Smirnov het berglandschap binnen de muren van ‘t Mosterdzaadje.

Verrassing nog met welke muziek hij deze sonate gaat aanvullen. Eén ding is zeker: Sergey Smirnov is van ongekend grote klasse en alleen daarom al zal het een grote voldoening geven.