Kom kijken hoe je ijzer maakt!

Kom kijken hoe je ijzer maakt!
Foto: Silvana Burnes

Op het plein voor Huis van Hilde worden op 7 en 8 juli ijzerovens gebouwd en wordt ijzer gewonnen zoals dat vroeger ging. Bezoekers kunnen de bouw en de ingebruikname van de ovens mee beleven, en kennis maken met ambachten zoals smeden, leer bewerken en tin gieten. Professionele ijzerwinners gaan in teams van o. a Tata Steel en het Hoogovensmuseum aan de slag. Kinderen kunnen leren vuur maken en pizza bakken. We gebruiken het al zo’n 2500 jaar en het zit in gebouwen, auto’s, gereedschap en nog veel meer; IJZER. We moeten heel wat doen, ook vandaag de dag, om ijzer te winnen en te verwerken. En vroeger ging dat natuurlijk nog wel even anders. Op het plein voor Huis van Hilde worden 7 en 8 juli op ambachtelijke wijze ijzerovens gebouwd van leem (klei, stro, zand en water). De smid zal ijzer smeden, er wordt vuur gemaakt en ijzer geroosterd; bezoekers kunnen alle aspecten rond het ijzer maken volgen. Een team in middeleeuwse kledij gaat vroeg in de ochtend al aan de slag, zodat de eerste oven zaterdagmiddag al kan worden geopend; een spannend moment! Op zondagmiddag worden alle ovens open gebroken met als resultaat: IJZER.  Het evenement wordt georganiseerd bij de nieuwe tentoonstelling ‘Sporen onder het Staal’ over de historie en archeologie van het land onder Tata Steel, en is mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland, Tata Steel, het Hoogovensmuseum en de gemeente Castricum. Zaterdag 7 en zondag 8 juli 2018, 11.00-17.00 uur; Westerplein 6, Castricum