Schone zee belangrijk bij Havenfestival

Schone zee belangrijk bij Havenfestival
© RTV Seaport / PR

Zaterdag 23 en zondag 24 juni is de 14e editie van het Havenfestival IJmond in en rond de Vissershaven van IJmuiden. Twee dagen lang staat de Trawlerkade volledig in het teken van kunst en cultuur, de visserij en de havens. Visserij en duurzaamheid zijn dit jaar belangrijke speerpunten van het festival.

Cornelis Vrolijk, één van de grote steunpilaren van het Havenfestival IJmond, is een internationaal visserijbedrijf, actief in de vangst, kweek, verwerking en verkoop van vis, visproducten en garnalen. Met onze visserij leveren we een belangrijke bijdrage aan de voedselzekerheid van miljoenen mensen.  Een van de onderwerpen die in dat kader vaak voorbijkomt, is afval. Dit onderwerp haalt ook geregeld het nieuws: afval in zee, plastic soep, achtergelaten oude visnetten. Het overboord gooien van afval in de maritieme sector betekent een ernstige vervuiling van de zeeën en oceanen.

Fishing for litter is een project waarin deelnemende vissers ook opgevist afval meenemen naar de haven. Alle visserijhavens in Nederland nemen deel aan dit project. De vissers die meedoen, doen dit belangeloos. De aan wal gebrachte zakken worden kosteloos ingezameld. Een mooie ontwikkeling. Een schone zee betekent een betere leefomgeving voor de vissen, betere visbestanden en voedselzekerheid voor nú en in de toekomst!