Protest tegen oppakken vluchtelingen

Protest tegen oppakken vluchtelingen
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Tijdens de dodenherdenking op vrijdag 4 mei heeft een groep IJmuidenaren in stilte geprotesteerd tegen het oppakken van een Armeense vluchtelinge en haar tienjarige Syrische zoontje, eerder die ochtend in Velsen.

Dat dit uitgerekend op 4 mei is gebeurd, heeft de woede gewekt van de IJmuidenaren die moeder en zoon kennen van kerk en school en zich over hen hadden ontfermd. ‘4 mei gearresteerd, 11 mei gedeporteerd’ stond er op een van de spandoeken, die langs de route van het defilé van Plein ’45 naar Westerveld werden opgehouden. Tijdens de kranslegging bij het monument op het plein werden de spandoeken even opgeborgen.

De moeder en het kind, dat een Syrische vader heeft, zijn uit Syrië gevlucht en woonden vier jaar en tien maanden in Velsen. Na vijf jaar zou het kinderpardon zijn ingegaan, waarschijnlijk de reden waarom de immigratiedienst ze nu heeft aangehouden en op 11 mei wil uitzetten.

Burgemeester Frank Dales liet tijdens zijn toespraak op Westerveld weten moeite te hebben met de kwestie. ‘Mijn hoofd zegt dat de immigratiedienst zijn redenen zal hebben, maar met mijn hart vraag ik mij af waarom dit vandaag moest gebeuren.’