Herdenking verzetsheld Jan Bonekamp

Herdenking verzetsheld Jan Bonekamp

Op de Westerbegraafplaats in IJmuiden organiseert Het Bonekamp herdenkingscomité op vrijdag 4 mei om 20.30 uur de twaalfde bijeenkomst om stil te staan bij het graf van de IJmuidense verzetsheld Jan Bonekamp. .

De herdenking van de IJmuidenaar Jan Bonekamp en de strijd die hij met velen van zijn tijdgenoten voerde mag een bron zijn van inspiratie in een tijd van stormachtige politieke en economische ontwikkelingen. Van onverdraagzaamheid en intolerantie.

Tijdens de herdenking spreekt onder andere de schrijfster Conny Braam, die het volgende Bonekamp schreef: “Jan Bonekamp behoorde tot de onverzettelijksten in de strijd tegen fascisme en racisme tijdens de bezetting. Op 21 juni 1944 stierf de IJmuidenaar Jan Bonekamp, 30 jaar oud, in handen van de Duitsers.”
Verder voert Bas Vermaat het woord. Vermaat maakt als vakbondskaderlid deel uit van het bestuur van de FNV sector Zorg & Welzijn. Bas was ooit dienstweigeraar en lang actief tegen het militarisme.

Het culturele programma is als volgt samengesteld: Michel Zoetmulder blaast het Taptoe, Daan van Putten en Nicolette Knape brengen een lied ‘Kameraden’van Cornelis Vreeswijk ten gehore en Dasha Derzhavets zingt een Russisch lied over de oorlog.