D66 buiten spel in nieuw college B&W

D66 buiten spel in nieuw college B&W
Foto RTV Seaport / Gertjan Huijbens

Een coalitie van Velsen Lokaal, LGV, VVD, GroenLinks en PvdA. Dat is het advies van informateur Nathanael Korf aan de gemeenteraad. Dus zonder D66, de tweede partij van Velsen. Daarmee komt een einde aan drie periodes wethouderschap van Annette Baerveldt.

Dit werd dinsdagavond duidelijk op de openbare raadsbijeenkomst, waarin Korf (Velsen Lokaal) rapporteerde over het informatieproces. Volgens woordvoerder Henk Wijkhuisen van D66 was het al vóór de verkiezingen duidelijk dat zijn partij buiten het college zou worden gehouden. ‘Die aanwijzingen kregen we uit zeer betrouwbare bron. Het voelde als een soort matchfixing.’

De druiven waren naast D66 ook zuur voor het CDA, dat eveneens buiten de boot valt. Beide partijen begrijpen niet waarom zij op inhoudelijke gronden zijn afgewezen. Dat kon de informateur ook niet zo goed uitleggen, anders dan dat hij de beoogde coalitiepartners ‘meer energie’ vond uitstralen.

Bovendien hecht Korf meer aan een raadsakkoord, waarmee alle tien partijen zich committeren aan de hoofdlijnen van het beleid voor de komende vier jaar. Dit is een van de twee beoogde vernieuwingen die zijn partij Velsen Lokaal voorstaat.

De andere vernieuwing is het actief betrekken van de inwoners. Dat was dinsdagavond ook de bedoeling, maar dat werd voor de aanwezige Velsenaren uiteindelijk niet meer dan een informeel samenzijn met de politici na afloop van de bijeenkomst.

Raadsplein TV zond de bijeenkomst uit, gaf commentaar en nam interviews af, die binnenkort zijn terug te zien via de zender en website van RTV Seaport.