Alsnog bodemonderzoek Witte Theater

Alsnog bodemonderzoek Witte Theater
Fotot RTV Seaport/Ron Pichel

Er komt alsnog een onderzoek naar de bodemgesteldheid onder het voormalige Witte Theater in IJmuiden. Het verkooptraject, dat deze week zou starten, is daarvoor uitgesteld. Het is onduidelijk waarom er niet eerder is besloten om dit onderzoek uit te voeren, terwijl al decennia lang bekend is dat de grond hoogstwaarschijnlijk vervuild is.

Het onderzoek is volgens het college van B&W nodig om potentiële kopers van het pand en het perceel aan de Kanaalstraat volledig te kunnen informeren over de bodem, waarop de afgelopen eeuw uiteenlopende activiteiten hebben plaatsgevonden. Het karakteristieke gebouw uit 1900 was oorspronkelijk een energiecentrale en heeft daarna diverse industriële functies gehad voordat het in de jaren 70 onder andere een jongerencentrum, poppodium en theater werd.

Afgelopen najaar hebben zes partijen interesse getoond in het leegstaande Witte Theater. Zij hebben ieder hun plannen bij de gemeente toegelicht. B&W wil bij de verkoop niet voor de hoogste bieder, maar voor de partij met het beste plan gaan. Daarbij wordt gelet of er recht wordt gedaan aan de voormalige culturele functie en het historisch-industriële uiterlijk van het gebouw.