Kleine wijziging uitslag grote gevolgen

Kleine wijziging uitslag grote gevolgen
© RTV Seaport / Dennis Gouda

Een kleine verschuiving in de stemmenverdeling lijkt grote gevolgen te hebbenvoor de verhoudingen in politiek Velsen. Na hertelling bleek donderdagochtend dat D66 bij de gemeenteraadsverkiezingen niet vier, maar vijf zetels heeft behaald. Dit gaat ten koste van de PvdA, die van drie zetels terug gaat naar twee.

Daarmee wordt het verlies van D66 beperkt tot één zetel en kan Velsen Lokaal, de partij die zijn zes zetels heeft behouden en daarmee de grootste is geworden, bij de coalitie-onderhandelingen amper om de democraten heen. Daarentegen ligt het voor de PvdA, van oudsher een bestuurderspartij in Velsen, niet voor de hand dat het met slechts twee zetels een wethouder mag leveren.

Naast Velsen Lokaal zijn de winnaars GroenLinks, dat van een naar drie zetels steeg, en Forza, dat drie zetels veroverde. Maar ook LGV en VVD voelen zich met hun behoud van vier zetels morele winnaars. Dat geldt eveneens voor het CDA (drie zetels). SP en ChristenUnie zijn wél teleurgesteld. SP gaat van drie terug naar twee, Leen de Winter van de ChristenUnie behoudt zijn enige zetel, maar had op meer gehoopt.

Al met al zal het voor lijstrekker Bram Diepstraten van Velsen Lokaal, die het voortouw neemt in de coalitieonderhandelingen, nog een hele puzzel worden. Bij voorbaat sluit hij geen enkele partij of combinatie uit, zo reageerde hij voor onze camera’s.

De uitslag op kandidatenniveau, met daarin een aantal opmerkelijke verschuivingen, is terug te vinden op www.velsen.nl. Onze uitzendingen van woensdag en donderdag met alle uitslagen, analyses en commentaren zijn in herhaling terug te zien op onze zender en website.

%d bloggers liken dit: