Trekkende padden hebben hulp nodig

Trekkende padden hebben hulp nodig
Foto: Jan Zijp

Binnen enkele dagen kan het starten: de massale trek van padden, kikkers en salamanders richting sloten en vijvers om eitjes af te zetten. Veel dieren worden echter doodgereden en vallen veel dieren in straatkolken, watermeter-putten of in vijvers met steile kanten. Er valt veel te beschermen. De vrijwilligers van de paddenwerkgroepen in Noord-Holland zoeken daarom nieuwe vrijwilligers!

Als de temperatuur boven de 6 °C komt en het regent gaan vooral padden massaal aan de wandel. Ze trekken van bossen en duinen naar water om zich daar voort te planten. Er staan in Noord-Holland zo’n 200 vrijwilligers klaar om deze dieren tijdens de trek te beschermen. Jaarlijks redden zij zo’n 25.000 padden, kikkers en salamanders.

Er zijn in Noord-Holland veel paddenwerkgroepen actief. De vrijwilligers plaatsen schermen langs wegen waar de padden in emmers worden opgevangen. Elke ochtend controleren zij de emmers en dragen de amfibieën naar de overkant van de weg. Waar emmers niet mogelijk zijn, worden ze ’s avonds in de schemering met de hand overgezet.

Alle paddenwerkgroepen kunnen hulp goed gebruiken bij het ingraven van emmers, het herstellen van paddenschermen en tunnels en het overzetten van de padden. Wilt u uw plaatselijke paddenwerkgroep helpen? Neem dan contact op met de coördinator van de groep.

Informatie hierover is te vinden op www.padden.nu

%d bloggers liken dit: