Na 5 jaar weer schaatspret in Santpoort

Na 5 jaar weer schaatspret in Santpoort
© RTV Seaport / Gertjan Huijbens

Na vijf jaar van aanleggen, prepareren, afwachten en hopen, was het eindelijk raak. Tot groot plezier van de initiatiefnemers én het jonge publiek kon er dinsdagochtend weer geschaatst worden op het kermisveldje van Santpoort-Noord.

De laatste keer dat het ijsbaantje aan de Hoofdstraat en Broekbergenlaan werd gebruikt, was in de vorstperiode van 2013. Dat was toen zo’n groot succes, dat de Harddraverijvereniging, de Oranjevereniging, de winkeliers- en ondernemersvereniging en een aantal enthousiastelingen uit het dorp de koppen bij elkaar staken en het financieel en organisatorisch mogelijk maakten dat er elke winter een baantje kon worden aangelegd. Alleen de vorst, die liet zich niet sturen.

,,Eindelijk, ons werk en wachten is beloond”, zegt een glunderende Cary van Baekel, die namens de vijf huidige vrijwilligers van het Santpoortse ijsbaantje het woord voert. ,,We hebben maandag om vijf uur ’s morgens nog een laagje water aangebracht om dit mogelijk maken. Gisteren was het aan de randen nog waterig, maar nu is het ijs perfect. Ons geheim? De vrieskou het werk laten doen! En niet teveel water aanbrengen, dunne laagjes zijn beter. Ook het gebruik van wit plastic maakt uit, dat weerkaatst het zonlicht en absorbeert minder warmte.”

Onder een heerlijk zonnetje werd er dinsdag vanaf tien uur door de jeugd direct enthousiast gebruik gemaakt van het Santpoortse ijsbaantje. Daarbij werd er flink gekrabbeld door de kleintjes, die in veel gevallen inmiddels beter kunnen skiën of snowboarden dan schaatsen. ,,Die zon is wat minder goed voor het ijs, maar zorgt wel voor perfect schaatsweer”, zegt Van Baekel. ,,En dat de scholen nu Krokusvakantie vieren, maakt het helemaal mooi. Want de baan is dus bedoeld voor de kinderen, voor de oudere jeugd en volwassen is het hier te klein.”