Kuba Moskee bestaat 25 jaar

Kuba Moskee bestaat 25 jaar
Foto: Flickr

Vanwege het 25 –jarig bestaan van de Kuba moskee in IJmuiden wordt op zondag 18 februari 2018 een open dag gehouden voor alle inwoners uit Velsen en de regio.

De Kuba moskee aan de Planetenweg opende op 16 februari 1993 de deuren en sindsdien vervult de moskee een belangrijke functie voor de moslims uit Velsen en omstreken. De eerste Turken kwamen eind jaren 60 naar Nederland om bij de toenmalige Hoogovens en in de visserij te gaan werken. Al snel ontstond er behoefte aan een gebedsruimte.

Begin jaren negentig reisde de gemeente-architect Siem Schaafsma naar Turkije om daar verschillende moskeeën te bezoeken wat resulteerden in een ontwerp van een moskee naar het model van een dorpsmoskee.

Het bestuur en de leden willen het 25 jarig bestaan niet onopgemerkt voorbij laten gaan. In Velsen en omstreken zullen nog veel mensen zijn die de Kuba moskee nooit van binnen hebben gezien. Die kans krijgen ze tijdens de open dag op 18 februari.
De Open dag begint om 10:00 uur en duurt tot 16:00 uur. Gedurende de open dag worden bezoekers ontvangen in de ontmoetingszaal waar ze gratis thee of koffie krijgen. Hierna volgt onder deskunsige begeleiding de rondleiding. Tijdens de rondleiding kunnen vragen gesteld worden en mogen foto’s gemaakt worden.
Voor de kinderen zal er een springkussen zijn, zij kunnen zich laten schminken en er is voor een kleurwedstrijd. De winnaars ontvangen een cadeautje en alle kinderen krijgen een gratis suikerspin.

Alle bezoekers ontvangen een klein aandenken aan het 25-jarig bestaan.