Reddingsbrigade geeft tips veilige nieuwjaarduik

Reddingsbrigade geeft tips veilige nieuwjaarduik
©RTVSeaport/ Dennis Gouda

Op 1 januari zullen naar verwachting weer vele duizenden Nederlanders het nieuwe jaar met een frisse duik beginnen tijdens een van de 140 Nieuwjaarsduiken in het land. Maar dat is niet altijd zonder gevaar.

Al jaren letten vele honderden lifeguards van de Reddingsbrigade op de veiligheid van de duikers tijdens dit traditionele Nederlandse evenement. Ook op 1 januari 2018 staan de vrijwilligers van de Reddingsbrigade weer klaar om de verschillende Nieuwjaarsduiken veilig te laten verlopen. Om onderkoeling te voorkomen heeft de Reddingsbrigade een aantal handige tips om het jaar 2018 veilig te beginnen.

1. Duik alleen waar toezicht is. Wil je op 1 januari het frisse water trotseren voor een Nieuwjaarsduik, doe dit dan bij een georganiseerde duik waar ook gekwalificeerd toezicht van de Reddingsbrigade aanwezig is. Ga niet ‘wild duiken’ op afgelegen locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is.

2. Kom op tijd en wees goed voorbereid. Nieuwjaarsduiken worden vaak goed bezocht door zowel deelnemers als toeschouwers. Zorg dus dat je op tijd bent en bekijk de duiklocatie vooraf. Houd je aan de aanwijzingen van de organisatie en kijk waar je zo nodig om hulp kunt vragen.

3. Doe een warming-up. Zorg dat je goede warming-up doet voor de duik en houd zo lang mogelijk je kleren aan totdat de duik begint.

4. Doe alleen mee aan de Nieuwjaarsduik als je je fit voelt. Indien je je niet fit voelt of het medisch niet verantwoord is om te duiken, duik dan niet. Het is niet alleen een risico voor jezelf, maar ook voor andere duikers en de hulpverleners. Indien je tijdens of na de duik onwel wordt, meld je dan meteen bij de EHBO of een huisartsenpost. Je kan je beter op tijd even laten nakijken dan (te) laat behandeld worden.

5. Let goed op kinderen en verlies ze niet uit het oog. Voor volwassen kan de Nieuwjaarsduik al een hele uitdaging zijn, maar voor kinderen is het helemaal een hele gebeurtenis. Door de drukte kunnen kinderen over het hoofd worden gezien. Let daarom goed op je kinderen en zorg dat hun veiligheid en welzijn gewaarborgd is.

6. Bescherm jezelf tegen de kou. Zet een muts op en smeer je in me vaseline als je het snel koud krijgt. Doe bij terugkeer uit het water direct slippers of schoenen aan.

7. Warm goed op na de duik Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de “kou” uit je lichaam te werken. Draag tijdens het opdrogen een badjas. Zoek een warme omgeving om je aan te kleden.