Geliefde pastor laat kritisch boek na

Geliefde pastor laat kritisch boek na
FOTO : RTV Seaport / Ron Pichel

Deze week is de uitvaart van Fons Captijn, de voormalige pastor van Rooms-Katholiek Santpoort en Velserbroek die op 26 september op 72-jarige leeftijd is overleden.Hij laat een kritisch boek na, dat hij nog net op tijd kon afronden.

Captijn was zeer geliefd vanwege zijn warme betrokkenheid bij de gemeenschap, zijn opvattingen over het geloof en de humor waarmee hij zijn pastorale werk deed. Zo haalde hij de landelijke pers met het zegenen van auto’s, fietsen en rollators en noemde hij de toren van de Naaldkerk in Santpoort-Noord een totempaal.

Fons Captijn was geen gewijde priester, maar een zogenaamde lekenpastor. Hij kwam in 1996 met zijn vrouw Ans naar Velserbroek en Santpoort om de RK-parochie ‘Onze Lieve Vrouw van Altijd Durende Bijstand’ te gaan leiden.

Voor Captijn waren de gemeenschap en spiritualiteit veel belangrijker dan de kerkelijke leer en hiĆ«rarchie. Zijn grootste zorg was het bij elkaar houden van de geloofsgemeenschap. Een van zijn uitspraken was: ‘Als het niet om mensen gaat, dan gaat het over helemaal niets.’

Dat is ook de titel van zijn boek, dat hij vlak voor zijn overlijden heeft afgerond en dat half november zal verschijnen. De ondertitel is veelzeggend:’een kritische kijk op kerk en geloof’. De ‘viering van het leven van Fons’ is op woensdag 4 oktober om 11 uur in de Naaldkerk, aansluitend is de crematie om 13:45 uur in crematorium Westerveld.

 

%d bloggers liken dit: