Laat uw hond niet in de auto!

Laat uw hond niet in de auto!
© Raad van Beheer

Het belooft prachtig weer te worden. Voor de meeste mensen is dit bijzonder prettig. Maar voor de huisdieren is dat niet het geval, zij kunnen in tegenstelling tot de mens niet goed tegen warmte.

Niemand wil dat zijn of haar hond oververhit raakt. Dit is te voorkomen door de hond niet direct in de zon te laten. Wandel of fiets niet op het heetst van de dag met een hond en laat een hond zeker niet achter in de auto.

In de auto kan de temperatuur namelijk flink oplopen. Bij een buitentemperatuur van maar 15 graden, kan het in de auto wel 50 tot 70 graden worden! Deze week wordt het heel wat warmer dan 15 graden, dat betekent dat het dus zeer snel zeer heet in de auto wordt.
De kans dat de hond oververhit raakt als hij in een auto is achtergebleven, is dan ook heel groot. Dat is na een paar minuten al het geval.
Wanneer de hond oververhit raakt zal snel zijn bloed gaan stollen, hetgeen resulteert in coma, gevolgd door de dood. En dit proces gaat snel in deze warme dagen.

Laat daarom de hond nooit alleen achter in de auto, ook niet met het raam open of in de schaduw, want ook dan kan de temperatuur in de auto snel stijgen. Sterker nog, dit kan al na 10 minuten fataal zijn!
Bovendien kan de auto sneller in de zon komen te staan dan verwacht.

Treft u een hond aan die oververhit dreigt te raken, bel dan direct de politie en de dierenambulance.
Als hond niet meer alert kan reageren op signalen uit zijn omgeving, sla dan direct de ruit in en haal de hond zo snel mogelijk uit de auto. U bent dan niet strafbaar. Leg de hond in de schaduw en koel hem met water (niet te koud) of natte doeken onder de buik en voetzolen. Leg in geen geval een natte doek over de hond heen.