Wesley So wint schaaktoernooi 2017

Wesley So wint schaaktoernooi 2017
Karpov (midden) reikt de schaakprijs uit.

Niet wereldkampioen Carlson maar Wesley Barbasa So (23 jaar), de Filipijnse schaker die uitkomt voor de VS, heeft het Tata Steel schaaktoernooi gewonnen. Door met zwart te winnen van de Rus Ian Nepomniatchi werd So onbereikbaar voor Carlsen, Wei Yi en Levon Aronian.

De drie grootmeesters hadden bij aanvang van de 13e speelronde, die werd geopend door oud-wereldkampioen Anatoli Karpov, een half punt achterstand op So en dus allemaal nog in de race. Het is voor het eerst dat So een toernooi wint waar ook Carlsen aan meedoet. De eerste reguliere partij tussen Carlsen en Karjakin sinds hun WK-match in New York eindigde zondag in remise.

Carlsen werd 2e. Wesley So is inmiddels al 56 partijen ongeslagen en staat op de derde plaats van de wereldranglijst. So ontving de eerste prijs uit handen van Anatoli Karpov en Theo Henrar van Tata Steel Nederland. Henrar maakte bekend dat de 80e editie van het schaaktoernooi plaatsheeft van 12 tot en met 28 januari 2018. Karpov reikt de prijs uit. Links op de foto Theo Henrar.