Traditionele kerstboomverbranding

Traditionele kerstboomverbranding
©RTVSeaport/ Dennis Gouda

Ze kwamen van links en rechts aangelopen, kinderen met kerstbomen voor elke boom €O,50. Zowel in IJmuiden en in Santpoort werden de bomen opgestapeld door de mannen van openbare werken.

De bergen met bomen werden om 18:30uur aangestoken waarna de warmte goed merkbaar was. Het aantal mensen deed niet onder voor vorige jaren. De bouwers waren erg enthousiast en beweerden dat zij al jaren de hoogste berg en de hoogste toren bouwden en dat ze dit keer weer zouden winnen. Er was een shovel besteld die met een rijplaat het vuur aan het einde verspreidde om het meer lucht te geven om de verbranding te bevorderen. Het restant, de as wordt beschouwd als chemisch afval omdat er soms plastic en versiering aan de bomen zit en moet dan ook als zodanig afgevoerd worden.