Cementfabriek en SHIP

Cementfabriek en SHIP
Een cementfabriek voor de bouw van de zeesluis. Foto: Ton van Steijn

In korte tijd verandert er veel op het imposante sluizencomplex tussen IJmuiden en Velsen-Noord. De bouw van een tijdelijke cementfabriek is zichtbaar en er is gestart met de bouw van het SHIP. Een unieke locatie waar de sluizen en de havens beleefd kunnen worden.

Het SHIP wordt een informatiecentrum van vier verdiepingen, waar bezoekers informatie krijgen over de zeesluis en waarom deze wordt gebouwd. Ook is er aandacht voor de haven, ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en innovatie en beroepsmogelijkheden op het gebied van techniek.

Er komt een expositie met een grote maquette van de sluis, vergaderruimtes, een educatielokaal en een restaurant met uitzicht over het sluizencomplex en een dakterras. Ondertussen is het beton gestort en de planning is dat het gebouw rond de kerst waterdicht is. De opening van het SHIP staat gepland voor voorjaar 2017.