Mooi wit en strak asfalt voor hardlopers

Mooi wit en strak asfalt voor hardlopers
Foto Ton Borsboom/Rijkswaterstaat

De deelnemers aan de Velsertunnel Run komende week krijgen witte wanden, strak asfalt en geen roetdeeltje aan het plafond te zien. Ook de eerste automobilisten krijgen in januari een smetteloze Velsertunnel te zien, zo belooft Rijkswaterstaat.

Momenteel wordt op 3000 vierkante meter een coating aangebracht op de wanden naar de tunnel toe. ”Maar net als de geur van een nieuwe auto, zal ook het ongerepte uiterlijk van de tunnel niet lang beklijven”, weten ze bij Rijkswaterstaat. De wanden worden wel regelmatig schoongemaakt, maar dat geldt niet voor het plafond.

De platen op het plafond zijn absorberend. ”Die maken we liever niet nat. Het tunnelplafond is dus binnen een paar weken zwart van de uitstoot. Misschien minder mooi, maar geen probleem, omdat het plafond geen licht hoeft te weerkaatsen”, aldus Rijkswaterstaat.