Nieuwe kooksgashouder bij Tata Steel

Nieuwe kooksgashouder bij Tata Steel
Kookgasleiding Tata Steel

Bij Tata Steel wordt vrijdag de eerste paal geslagen voor de bouw van een nieuwe kooksgashouder. Daarin wordt het kooksgas van de twee Kooks- en Gasfabrieken opgevangen alvorens het via een pijpleiding over het terrein wordt getransporteerd naar de Warmbandwalserij.

Op die locatie wordt het ingezet om de plakkenovens te stoken. Dit bespaart gebruik van aardgas. De nieuwe gashouder wordt tweemaal zo groot en heeft een capaciteit van 50.000 m3. Daardoor kan het kooksgas op de site effectiever worden benut en hoeft er minder te worden gefakkeld, aldus het staalconcern. De installatie kost 23 miljoen euro.

De nieuwe kooksgashouder wordt medio 2018 in gebruik genomen en komt naast de bestaande. Voor de fundering worden 450 palen met een diameter van 70 cm en een lengte van 10 meter in de grond geschroefd. Na ingebruikname van de nieuwe wordt de bestaande ontmanteld. De foto toont de kooksgasleiding, met op de achtergrond de Warmbandwalserij.