Fietstocht als vorm van revalidatie

Fietstocht als vorm van revalidatie
Foto: De Jutter/De Hofgeest/Friso Huizinga

Een klein wonder mag je het wel noemen. Nog geen vijf maanden na de verwoestende brand in Villa Sportiva/La Belle begon Sidney van Leeuwen woensdagochtend samen met zijn vader Paul en enkele vrienden aan een fietstocht naar Barcelona. Zij zouden eigenlijk in juni vertrekken, maar dat ging niet door omdat Sidney op 18 april ernstig gewond raakte bij de brand.

Eigenlijk wil Sidney er niet te veel woorden aan vuil maken. ,,Ik ga alleen maar een stukje fietsen”, lacht hij. Toch is het heel bijzonder dat hij zo kort na de brand op de fiets stapt voor een tocht van ruim 1.500 kilometer. Zijn herstel doet iedereen versteld staan – de artsen in het Brandwondencentrum Beverwijk inbegrepen.

Sidney is voor meer dan 60 procent verbrand, maar de uitstekende zorg in het ziekenhuis, de steun van de mensen om hem heen én een spectaculair snelle celdeling zorgden ervoor dat hij weer naar de toekomst kan kijken. De fietstocht naar Barcelona maakt daar deel van uit.

Hoe het hem fysiek af zal gaan, maakt Sidney niet zo veel uit. ,,Los van het versterken van de band met mijn vader zie ik de fietstocht als een vorm van revalidatie en een moment om eens rustig na te denken over de vraag hoe het nu verder moet.’’

Sidney en Paul fietsen in hun eigen tempo; vrienden stappen onderweg af of haken juist aan. Er gaat een bezemwagen mee om ondersteuning te bieden als dat nodig is. Rijwielspecialist A. Donker heeft materiaal voor onderweg gesponsord.

Het vertrek vanaf de Zeeweg ging niet onopgemerkt voorbij. Frank van Es had een spandoek laten maken en vrienden uitgenodigd om hem uit te komen zwaaien.

Sidney was zichtbaar ontroerd, maar wilde na het ontbijt toch echt graag vertrekken. De straat die zijn leven veranderde achter zich latend. Op naar een nieuwe toekomst.

Bron: De Jutter/De Hofgeest