Publieksdag Forteiland op 4 september

Publieksdag Forteiland op 4 september
©RTV Seaport / PR

Bij het uitbreken van de oorlog in mei 1940 probeerde de Nederlandse regering zoveel mogelijk schepen uit Duitse handen te houden. Dat lukte vanuit IJmuiden heel goed door het beleid van Overste Hellingman van het Fort op het eiland voor het sluizencomplex in het Noordzeekanaal. Zondag 4 september is er een publieksdag.

Het vlaggenschip Baloeran kon niet wegkomen en de Kriegsmarine nam het in beslag, om het te verbouwen tot Hospitaalschip onder de naam Strassburg. Bij Wijk aan Zee liep het op een mijn. Op 3 km van de haven kwam het schip vast op een zandbank waar het diep weggezonken nog ligt. De wrakkenboei van de Baloeran is vanaf het Fort met het blote oog te zien.

Met de Koningin Emma vanaf de Kop van de Haven naar het eiland; vertrektijden 10:45, 12:45 en 15:10 uur. Prijs 12,50 pp. Pinnen kan niet. Voor mindervaliden is het fort moeilijk begaanbaar. Kaarten: www.ijmuidenserondvaart.nl of bel 0255-511676. Of aan boord van de Koningin Emma.