Zondag Publieksdag Forteiland

Zondag  Publieksdag Forteiland
©RTV Seaport / PR

Toen op 14 mei 1940 het passagiersschip Jan Pieterszoon Coen en de mijnenveger M3 in de piermonding tot zinken waren gebracht, was de toegang tot de haven van IJmuiden afgesloten. In de loop van 1940 is de mijnenveger gelicht en weer in de vaart gebracht. De ontstane opening liet toen alleen nog maar kleine schepen toe.

IJmuiden diende als basis voor mijnenvegers en snelboten. Die torpedeerden Engelse kustvaarders. Daarop bombardeerden de Engelsen in IJmuiden de snelboten en bouwde de Kriegsmarine twee bomvrije ‘Schnellbootbunkers’. Op 26 maart ’44 beschoten de Britten de bunkers. Daarop werden ‘Dambusters’ ingezet, die de 5.000 kg zware bom (Tall Boy) dropten.

Zondag 7 augustus Pubieksdag Forteiland met de ms. Koningin Emma vanaf de Kop van de Haven: 10:45, 12:45 en 15:10 uur. Er kan niet worden gepind. Fort voor mindervaliden moeilijk begaanbaar. Kaarten €12.50 pp via: www.ijmuidenserondvaart.nl of telefonisch: 0255-511676. Of aan boord.