Extra Publieksdagen Forteiland

Extra Publieksdagen Forteiland
Ad Mesken via Wikimedia Commons

Om in de maanden juli en augustus de vele toeristen en vakantiegangers in de regio de mogelijkheid te bieden om het Forteiland te bezoeken zijn er vier extra bezoekdagen ingelast: op de woensdagen 20 en 27 juli, 3 en 10 augustus. Met begeleiding krijgen bezoekers gedurende 1,5 uur een rondleiding in en rond het uit 1888 daterende pantserfort.

In 1940 namen de Duitsers ‘de Positie IJmuiden’ over en noemden het toen de ‘Festung IJmuiden’. Vandaar de vele bunkers op en om het Forteiland. Het toen pas vijftig jaar oude fort deed daarbij dienst als manschappenverblijf en opslagruimte voor onder meer munitie. Er is op deze woensdagen één overtocht naar het Forteiland, met de m.s. Koningin Emma vanaf de ‘Kop van de Haven’. Vertrek om 12:45 uur; retour om 15:15 uur.

Pinnen is op het eiland niet mogelijk. Voor mindervaliden is het fort met zijn soms nauwe gangen en trapjes moeilijk begaanbaar. Toegang plus overtocht kosten €12,50 pp. Kaarten bestellen kan via: www.ijmuidenserondvaart.nl, of telefonisch: 0255-511676. Of aan boord van de Koningin Emma.