Stoomtrein en museumbezoek

Stoomtrein en museumbezoek
Foto: RTV Seaport / Jaap Bakker

‘Langs ijzer en staal’ rijdt de stoomlocomotief, met daarachter personenrijtuigen van het Duitse ‘ombouw type’. Dezelfde dag, zondag 31 juli, is ook het Hoogovenmuseum open. Het station is bij het museum.

Het bedrijf werd opgericht op 20 september 1918, met geld van de Nederlandse Staat, de gemeente Amsterdam, Nederlandse ondernemingen en particuliere investeerders. Doel was minder afhankelijk te zijn van de import. De keus viel op Velsen vanwege de ligging aan zee en transport via het Noordzeekanaal.

Tot 1962 maakte men er gebruik van stoomlocomotieven en daarna volgde de diesel. Sinds 1972 stomen ze weer want vrijwilligers begonnen in dat jaar met het herstel van deze ’locs’. Eerste rit vertrekt om 10:45 uur. Reserveren via: www.csy.nl