Dubbelexpositie Brederodejaar

Dubbelexpositie Brederodejaar
Foto: RTV Seaport / Ton van Steijn

Heerhugowaard, Velsen en Vianen herbergen verschillende belangrijke erfgoedobjecten van leden van de familie Brederode. Deze familie vervulde in de periode voorafgaand aan en tijdens de 80-jarige oorlog een belangrijke rol. In het jaar 1566 overhandigde Hendrik van Brederode het zogenaamde ” Smeekschrift der Edelen”  aan landvoogdes Margaretha van Parma, waarin verzocht werd om de strenge maatregelen tegen de Protestanten te verzachten.

In het kader hiervan is in de Engelmunduskerk Oud Velsen deze zomer een bijzondere dubbelexpositie te bezichtigen, te weten: “Facetten van Brederode in 3D” en “Familiewapens”, Deze expositie is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Velsen.

In de expositie ” Facetten van Brederode “ toont 3D-fotograaf Job van de Groep uit Vianen 3D-foto’s. Grotendeels zijn dit zogenaamde lenticulaire foto’ en stereodia’s, die zonder het bekende rood-blauwe 3D-brilletje bekeken kunnen worden.  De expositie ” Familiewapens “  toont familiewapens ontworpen door leerlingen van de groepen zes van dertien Velsense basisscholen. De leerlingen hebben een workshop onder  leiding van beeldend kunstenaar Inger van der Made gevolgd en vervolgens hun eigen familiewapen ontworpen. De expositie is elke zondag vanaf 2 juli t/m 28 augustus te zien tussen 13 en 16 uur en de toegang is gratis.