‘Europa’s grootste diepvriesvishaven’

‘Europa’s grootste diepvriesvishaven’

De positie van IJmuiden als Europa’s grootste zeehaven voor diepgevroren vis moet sterker gemaakt worden. Om die reden staat Zeehaven IJmuiden NV een herinrichting voor. Daar bovenop, nu het gebied tussen de Vissers- en Haringhaven is opgeknapt en het er wel allemaal netjes moet blijven, wordt een parkmanagement voorgesteld.

Dit meldt Pieter van Hove, journalist bij de IJmuider Courant. Hij laat de Werkgroep Ondernemers Middenhavengebied aan het woord. Die overweegt het installeren van beveiligingscamera’s, moderne bewegwijzering een havencrew en een parkmanager om alles te coördineren. Om de beveiliging goed te regelen zou er een digitaal platform moeten komen, onder de naam Compaan.

Kosten voor een en ander komen neer op 170.000 euro. Het innen daarvan kan door middel van gebiedsgerichte heffingen. In oktober worden de ondernemers in het gebied daarover geraadpleegd. Het door de landelijke overheid gesteunde (subsidie) project om IJmuiden als Europa’s grootste diepvrieshaven voor vis te positioneren draagt de naam Deepsea Intercontinental Frozenfishcentre of Europe (DIFE).