Taal van IJmuiden: Moegdreek tarpen

Taal van IJmuiden: Moegdreek tarpen
Foto: RTV Seaport

Het interesseert Pauline van Vliet maar niet genoeg, de historie. De historica maakt nu haar tweede film ‘Graven naar het verleden van het Noordzeekanaal’.

Pauline is één van de leden van Stichting Kist, de producent van de geschiedenis van het Noordzeekanaal. Het Moegdreek Tarpen, oftewel het omgekeerd praten, is één van de onderwerpen van de film. “De omdraai-taal hoort zo erg bij dit gebied, dat wij dat zo leuk vonden om er iets mee te gaan doen” verteld de filmmaakster enthousiast.

Buiten ‘Stichting Kist’ is ook de gemeente Velsen en Beleef Oud IJmuiden, nauw betrokken. “Het omgekeerd praten mag niet vergeten worden, maar hoeft niet verplicht te worden. Het moet vooral leuk zijn.” is de mening van iedereen die afgelopen vrijdagmiddag naar de Bibliotheek kwam, voor de speciale bijeenkomst. Samen met het Vellesan College heeft de stichting een instructievideo gemaakt.