Brand haven verwoest sociale werkplek

Brand haven verwoest sociale werkplek
Foto: RTV Seaport / Dennis Gouda

De grote brand die gister huishield in het havengebied van IJmuiden heeft niet alleen voor materiële schade gezorgd. De sociale onderneming Paswerk, die twee dochterondernemingen in een van de afgebrande panden heeft zitten, moet haar werknemers elders gaan proberen onder te brengen.

Bij IJmuiden Metaal werkt een groep kwetsbare arbeiders. Zij hebben vaak veel moeite met het vinden van een baan. Omdat hun huidige werkplek ernstig beschadigd is zullen zij elders moeten worden ondergebracht. Dit levert volgens woordvoerder Rob Wieleman veel onzekerheid op.

Lees ook: Grote brand in havengebied IJmuiden, rook in wijde omgeving te zien

“Het is fijn dat er tijdens de brand niemand aanwezig was in het pand. Daarna denk je aan de werkplek van je collega’s. Zij zijn hun werkplek verloren en dat levert zenuwen en verdriet op. Want, wat nu?”

[gss type=”slideshow” ids=”16066,16068,16070,16069,16071,16072,16073,16074,16075,16076,16067,16077″]

Studenten
Veel van de werknemers kunnen op andere werkplekken worden ondergebracht. Dat is een stuk moeilijker voor de studenten die bij scheepswerf De Chinook werken. Zij volgen een leerwerktraject voor hout- of metaalbewerking.

De Chinook stond ook op het punt om een boot op te leveren waar tientallen leerlingen aan hebben gewerkt en emotioneel bij betrokken zijn. De boot is door de brand beschadigd geraakt. “Gelukkig is de boot niet van de bokken gevallen. Er is wel schade door rook, roet en het zoute zeewater, waar mee geblust is. De boot zal opnieuw gezandstraald moeten worden.”

Lees ook: Brandweer IJmuiden heeft grote brand onder controle

Als geluk bij een ongeluk hebben de leerlingen vakantie en kan er in de tussentijd worden nagedacht over een oplossing. Het pand is helaas verloren gegaan. Hoelang het duurt voordat de schade weer hersteld is, is nog niet bekend.