Herdenking verzetsstrijder Bonekamp

Herdenking verzetsstrijder Bonekamp
Foto: janbonekamp.nl

Zoals in voorgaande jaren wordt dit keer op woensdag 4 mei de IJmuidense verzetsstrijder, communist en hoogovenarbeider Jan Bonekamp herdacht. Dit gebeurt om 20:30 aan het graf op de Westerbegraafplaats in IJmuiden (ingang Fultonstraat).

In 2004 werd het graf van Jan Bonekamp op de Westerbegraafplaats herontdekt. Schrijfster Conny Braam had over hem geschreven in haar roman Het schandaal. Op initiatief van Braam onthulde de familie een nieuwe grafsteen op het familiegraf. Sindsdien organiseert Braam ieder jaar op 4 mei een herdenking met spreker aan het graf.

Kunstenaar en verzetsman Chris Beekman (1887-1964) bracht in twee indrukwekkende werken het verzet in beeld. Het zijn de in de bijlage bijgevoegde afbeeldingen van ‘Neergeschoten strijder’ (1944) en ’Illegale vergadering’ (1945).