Na 12.000 zeemijl terug in IJmuiden

Na 12.000 zeemijl terug in IJmuiden

Voor de familie Bakker uit Santpoort Zuid, breekt een lang verwacht moment aan.
Na een schoolprogramma van een half jaar aan boord van zeilschip Regina Maris komt op 16 april Beau Bakker in IJmuiden aan. Al tijdens het vertrek uit IJmuiden heeft kapitein Martin Duba de ouders gewaarschuwd: ‘Ze vertrekken als kinderen en komen volwassen terug’. 16 april zal blijken of deze voorspelling is uitgekomen

Half oktober vorig jaar vertrok Regina Maris vanuit IJmuiden voor haar ‘Rondje Atlantic’. School at Sea is de organisatie achter deze reis met 34 kinderen, 5 docenten, 4 bemanningsleden en een kapitein. Tijdens de tocht wordt het schoolwerk aan boord gemaakt. Ondertussen vaart het schip naar de Canarische en Kaapverdische eilanden, steekt de oceaan over naar de bovenwindse eilanden (Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba) vervolgens naar Dominica, Curaçao, Aruba en de San Blas eilanden. In Panama wordt een reis over land gemaakt in kleine groepjes met beperkt budget. Daarna naar Isla Providencia, Cuba (met weer een reis over land), Bermuda, over de Oceaan naar de Azoren en weer terug naar IJmuiden. Onderweg worden excursies, uitwisselingen met andere scholen en verschillende (culturele) activiteiten georganiseerd.

Reis van zijn leven
Voor Beau is het de reis van zijn leven. Hij heeft keihard gewerkt om het benodigde budget voor deze tocht bij elkaar te krijgen. Aldus zijn moeder, Pien Bakker-Westendorp. Hij heeft ongelofelijk veel meegemaakt en nieuwe vrienden voor het leven. We hebben hem een half jaar niet gezien en slechts af en toe contact via internet. Dat is toch best wel lang.

Geen vakantie
‘Met z’n drieën de hele dag voor 40 man koken en afwassen, in een klein, slingerend keukentje, terwijl je vecht tegen zeeziekte is niet altijd leuk’. Van een rustig vakantietochtje is dan ook geen sprake. Alles aan boord doen de kinderen zelf, onder toeziend oog van de bemanning.
Navigeren, zeilen, eten koken, wassen, opruimen en schoonmaken. Ook houden ze dag en nacht de wacht tijdens het varen op zee. Daarnaast wordt het schoolwerk gedaan. Hiervoor zijn vijf docenten aanwezig en volgt elke leerling zijn eigen lesprogramma dat in samenspraak met hun middelbare school in Nederland is opgesteld. Ze brengen de leerstof gelijk in praktijk. Hoe mooi is het om voor biologieles een vliegende vis die op dek is geland te ontleden?

De planning is dat Regina Maris op 16 april om 10.30 door de kleine sluis in IJmuiden vaart. Vanaf 10.00 uur verzamelen familie en vrienden zich langs de kade.

De missie van School at Sea is om leerlingen de kans te geven zich te ontwikkelen, door kennis èn ervaring. Meer informatie op www.schoolatsea.com.

Groepsfoto beau