Succesvolle start voor afvalvrij leven

Succesvolle start voor afvalvrij leven

Lukt het huishoudens in Velsen om honderd dagen volledig zonder afval te leven? Vanaf 1 april gaan minstens honderd gezinnen de uitdaging aan tijdens de campagne ‘100-100-100’.  

De campagne is een initiatief van afvalverwerker ROVA en wordt georganiseerd door afval- en energiebedrijf HVC in samenwerking met de gemeente Velsen. In honderd dagen proberen deelnemers minder afval te produceren door afval te scheiden en na te denken bij de aankoop van producten. Het project levert naast bewustwording bij de deelnemers ook informatie op over wat inwoners nodig hebben om afvalvrij te leven.

Wethouder Floor Bal gaf woensdagavond in het drukbezochte gemeentehuis van Velsen officieel het startshot. “Minder restafval: We weten dat het moet, en we weten waaróm. Nu gaan we laten zien dat het kan”, aldus Bal.

Boodschappen
Tijdens de startbijeenkomst kregen deelnemers uitleg over het project. De vragen van de gezinnen betroffen vooral de praktische kant van het afval scheiden. Hoe maak je de inrichting van je keuken geschikter voor afval scheiden? Of hoe doe je zo bewust mogelijk boodschappen?

Op de website krijgen deelnemers toegang tot een forum om tips met elkaar te delen. “Zie het als een groep op Facebook,” stelt HVC-woordvoerder Annemiek Meijer. “Het wordt echt de sport om zo min mogelijk restafval over te houden.”

De campagne maakt onderdeel uit van het gemeentelijke project ‘Meerwaarde uit afval’ en duurt van 1 april t/m 9 juli 2016. . “We richten ons daarmee de komende tijd op het uitrollen van diverse maatregelen die allemaal gericht zijn op het verbeteren van afvalscheiding en materiaalhergebruik”, aldus de gemeente Velsen.