Website reisinformatie Velsertunnel live

Website reisinformatie Velsertunnel live
FOTO : RTV Seaport / Ron Pichel

In één oogopslag zien waar het druk is op de weg tijdens de renovatie van de Velsertunnel, maar ook hoe de situatie op de weg nú is? Het kan met IJmondverkeer.nl, de nieuwe website met actuele routes en reistijden in de IJmond.

De site, een initiatief van IJmond Bereikbaar en Rijkswaterstaat, is bedoeld voor tijdens de tunnelsluiting vanaf 15 april. Maar ook nu al kan iedereen hem gebruiken, bijvoorbeeld om te zien waar het druk is op de weg.

Vertraging
Vanaf 15 april wordt de Velsertunnel negen maanden gesloten voor een renovatie. De hinder tijdens de tunnelsluiting kan stevig zijn, vooral in de ochtend- en avondspits. De vertraging kan dan oplopen tot ongeveer een half uur.

IJmondverkeer.nl is bedoeld als extra service aan weggebruikers, vanwege de duur van de tunnelsluiting en de verwachte hinder. De nieuwe site moet mensen helpen de verkeersdrukte te omzeilen en bewuster te reizen. Bijvoorbeeld door eerder of later te vertrekken, een andere route te kiezen, een keertje thuis te werken, of te kiezen voor de fiets of het openbaar vervoer.

Realtime
De website is nu ook al te gebruiken. “Bijvoorbeeld om te kijken hoe druk het is op de wegen tijdens de spits”, aldus IJmond Bereikbaar. “Of om te zien waar de opstoppingen zijn als er een ongeluk is gebeurd.” Volgens Rijkswaterstaat is de informatie realtime, dus tot op de minuut actueel. Ook is duidelijk welke alternatieve routes er zijn, zodat mensen hun reis om de drukte heen kunnen plannen.

Veel mensen rijden tijdens de tunnelsluiting andere routes dan gewoonlijk, omdat ze deels rijden over tijdelijke wegen die Rijkswaterstaat speciaal voor de renovatie heeft aangelegd. De nieuwe website houdt rekening met deze nieuwe wegen en helpt om wegwijs te worden in de tijdelijke situatie.

“We willen maximaal inzicht geven in de situatie op de weg op dat moment, zodat je goed voorbereid je reis kunt beginnen”, zegt Ilkel Taner van Rijkswaterstaat. “Dat draagt bij aan een betere doorstroming in de hele IJmond. Check dus altijd je reistijd en route voor vertrek en pas je plannen daarop aan. En mijd de spits. Daar help je jezelf én anderen mee.”