Weggooien? Niet in het Repair Café

Weggooien? Niet in het Repair Café
Foto: Youtube / Noah Vawter

Een defect koffiezetapparaat, stofzuiger of föhn: bij het eerste Repair Café in Velsen gaan bezoekers samen met deskundigen aan de slag om hun kapotte spullen nieuw leven in te blazen.

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die zich richten op het (samen) repareren. In het café is gereedschap en materiaal aanwezig om allerlei mogelijke reparaties uit te voeren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders.

Wegwerpmaatschappij
Het Repair Café wordt in 24 landen wekelijks of maandelijks georganiseerd door vrijwilligers. Martine Postma, directeur van Stichting Repair Café, hoopte in 2009 nog op twaalf Repair Cafés in Nederland: een in elke provincie. “Dat het er nu duizend zijn, verspreid over zes continenten, dat is geweldig”, zegt ze. “Dit laat zien dat steeds meer mensen genoeg hebben van de wegwerpmaatschappij.”

Volgens Martine Postma zouden Repair Cafés een nog groter publiek kunnen bereiken, als meer vrijwilligers zich specialiseerden in het repareren van smartphones, laptops en tablets. “Deze apparaten horen steeds meer bij het dagelijks leven en gaan vaak kapot”, zegt ze. “Toch repareren Repair Café-vrijwilligers vaker stofzuigers en koffiezetapparaten.” Stichting Repair Café denkt daarom na over mogelijkheden om vrijwilligers te scholen in het repareren van deze moderne consumentenelektronica.

Santpoort-Noord
Het eerste Repair Café van Velsen is gehuisvest in dorpshuis Het Terras in Santpoort-Noord. Naast elektrische apparaten kunnen er ook klokken en horloges worden gerepareerd. Ook is er een deskundige van glas in lood aanwezig. “Wij zijn er in ieder geval klaar voor en hopen dat buurtbewoners massaal gaan toestromen”, aldus Janneke Cluistra, Sociaal Cultureel Werker van Stichting Welzijn Velsen.

De eerste bijeenkomst in Velsen vindt plaats op donderdagavond 17 maart tussen 19.00 – 21.00 uur. Weten hoe een Repair Café werkt? Bekijk dan de onderstaande video.