Velsen klust voor NLdoet

Velsen klust voor NLdoet
Foto: RTV Seaport / Dennis Gouda

Schrobben, soppen en schoonmaken: vrijwilligers uit de hele gemeente steken vrijdag en zaterdag hun handen uit de mouwen.

NLdoet, georganiseerd door het Oranje Fonds, is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Honderdduizenden vrijwilligers zetten zich twee dagen lang in om een steentje bij te dragen aan de gemeenschap.

Ook in Velsen zijn er klussen te klaren: bij SV Terrasvogels in Santpoort-Zuid wordt het sportpark onder handen genomen, in de Velserbroek voorzien vrijwilligers kasten van De Dagbesteding van een likje verf en bewoners van woonzorgcentrum Het Vissershuis in IJmuiden krijgen een bloemrijk uitzicht op het terras. In totaal kunnen deelnemers helpen bij dertien acties.

Wroeten
Eén van de vrijwilligers is Paul de Ruijter, voorganger van het Apostolisch Genootschap in IJmuiden. Hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn medemens en voor de samenleving. “Als voorganger spreek ik veel over naastenliefde”, aldus De Ruijter, terwijl hij met zijn handen stevig in de aarde wroet. “Deze actie in het Vissershuis is een concreet moment om dat te bewijzen. Het is een mooi gebaar en geeft bovendien veel voldoening.”

Samen met circa twintig andere mensen maakt De Ruijter het woonzorgcentrum zomerklaar: vrijwilligers vullen de plantenbakken met kleurrijke viooltjes, maken de balkons schoon en boenen het terras. Onder de vrijwilligers zijn ook leden van de gemeente Velsen. Zo helpen ook burgemeester Amy Koopmanschap, wethouder Robert te Beest en ambtenaren Ton Joosten en Ellen Verbeek om het terras een flinke schrobbeurt te geven.

Dankbaar
Volgens Carla Bot-Bakker, coördinator activiteiten en vrijwilligers van Het Visserhuis, zijn de bewoners zeer dankbaar voor het resultaat. “Mensen vinden de reuring in het huis erg leuk”, zegt ze. Ze gebaart richting het raam. “Hopelijk is het zondag mooi weer. Dan kunnen de bewoners alvast van het resultaat genieten.”

“Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven”, vult het Oranje Fonds aan. “We laten met NLdoet zien hoe belangrijk actieve burgers voor de samenleving zijn. Daarnaast draagt het bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk.”

Voor deze twaalfde editie is een nationaal recordaantal van 9.234 klussen aangemeld. Ook het aantal vrijwilligers is nog nooit hoger geweest. Onder hen zijn bedrijven, scholen en clubhuizen. Naast Nederland doen ook Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten mee.

[gss type=”slideshow” ids=”14888,14891,14889,14890″]