Publieksseizoen Forteiland van start

Publieksseizoen Forteiland van start

Forteiland IJmuiden heeft zondag officieel haar deuren geopend voor het nieuwe seizoen.

Bezoekers konden een professionele rondleiding krijgen in en rond het Pantserfort, dat deel uitmaakte van de zogeheten “Stelling van Amsterdam”.

De vereniging Forteiland IJmuiden organiseert met ruim negentig vrijwilligers maandelijks de publieksdagen: doorgaans is het Fort niet voor bezoekers toegankelijk. Enkele hoogtepunten zijn onder meer de Duitse bunker en het munitiemuseum.

Het fort, gebouwd tussen 1881 en 1888, diende om de monding van het Noordzeekanaal te verdedigen. Inmiddels is het een belangrijke toeristische bezienswaardigheid van IJmuiden. Vorig seizoen vonden er 14 publieksdagen plaats, waar ruim 4.250 bezoekers op af kwamen.

Het Pantserfort staat dit jaar exact twintig jaar op de UNESCO Werelderfgoedlijst.