Schroefblad van schip Salento onthuld

Schroefblad van schip Salento onthuld
Foto: RTV Seaport / Sjoerd Dekker

Een schroefblad van het gezonken schip Salento is vrijdagmiddag officieel onthuld in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden.  

Het Italiaanse vrachtschip Salento verging in november 1928 voor de kust van IJmuiden en Bloemendaal. Roeireddingsboot ‘Edward Willem van Broekhuyse’ vertrok na de melding dat er een schip in nood was vanuit IJmuiden om de bemanning te redden. Ook ‘Boot nr. 8’, een roeireddingsboot uit Zandvoort, lag standby. Vanwege de te hoge storm had men echter nog geen reddingspoging ondernomen.

Volgens Cor Oudendijk, voorzitter van het Zee- en Havenmuseum, zijn de IJmuidense redders wél het water ingegaan. “Na twee pogingen werd de roeiboot door de kracht van de zee ondersteboven gegooid. Hierbij kwamen twee redders bij om het leven”, aldus Oudendijk. Ook alle opvarenden van het schip overleefden de reddingsoperatie niet.

Ter nagedachtenis aan de mislukte reddingsoperatie van het schip staat één van de schroefbladen nu in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden. Het schroefblad is in 1985 opgedoken door Joop van Asten en beschikbaar gesteld aan het museum.

[gss type=”slideshow” ids=”14698,14699,14697″]