Schroefblad van schip Salento onthuld

Een schroefblad van het gezonken schip Salento is vrijdagmiddag officieel onthuld in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden.  

Het Italiaanse vrachtschip Salento verging in november 1928 voor de kust van IJmuiden en Bloemendaal, ondanks tevergeefse pogingen van IJmuidense redders.

“Na twee reddingspogingen werd de roeiboot door de kracht van de zee ondersteboven gegooid”, aldus Cor Oudendijk, voorzitter van het Zee- en Havenmuseum. “Hierbij kwamen twee redders bij om het leven.” Ook alle opvarenden van het schip overleefden de reddingsoperatie niet.

Ter nagedachtenis aan de mislukte reddingsoperatie van het schip staat één van de schroefbladen nu in het Zee- en Havenmuseum in IJmuiden. Het schroefblad is in 1985 opgedoken door Joop van Asten en beschikbaar gesteld aan het museum.