Inbrekers slaan slag tijdens kerstdiner

Inbrekers slaan slag tijdens kerstdiner

De kans slachtoffer te worden van een inbraak- of inbraakpoging acht men tijdens de feestdagen aanzienlijk groter dan gedurende andere periodes in het jaar. Een derde van de deelnemers aan een onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW) denkt in de decembermaand meer risico te lopen.

Cijfers van de politie bevestigen dit beeld. Inbrekers slaan vaker toe tijdens de feestdagen. Dit doen ze vooral in de avonduren tijdens etenstijd, tussen 17.00 uur en 21.00 uur. De piek van inbraken ligt in de periode tussen Kerst & oud en nieuw.

Twee van de vijf ondervraagden geeft aan één of meerdere dagen niet thuis te zijn tijdens de feestdagen (Kerst & oud en nieuw). Naar verwachting zijn er dus flink wat huizen onbewoond in die periode. Toch zegt maar een op de vijf mensen (22%) extra maatregelen te nemen om inbraken te voorkomen als men op visite is. De meest getroffen maatregelen zijn: alle deuren goed op slot, bewoonde indruk maken door verlichting te laten branden en vragen of de buren een oogje in het zeil houden. Ruim 40% zegt een tijdschakelaar op hun (kerst)verlichting te plaatsen.

“Deuren goed op slot doen en een bewoonde indruk achterlaten, dat zou iedereen altijd al moeten doen”, zegt Coen Staal, voorzitter van de stichting NIPW. “Maar, nog beter is het om de komende vrije dagen eens een kwartiertje tijd te nemen om met de ogen van een inbreker in en om je huis te lopen.” Extra hulp hierbij biedt de InbraakPreventieCheck

Daarmee kun je aan de hand van foto’s eenvoudig controleren hoe je huis nu is beveiligd en wat hier eventueel aan verbeterd kan worden. Recent onderzoek liet zien dat maar liefst 40% van de achterdeuren zodanig beveiligd is, dat een inbreker binnen een minuutje binnen is. “Dan kun je de achterdeur wel goed op slot draaien, maar een zwak slot houdt de inbreker dan toch niet tegen. Vaak kan nieuw deurbeslag al heel veel doen”, aldus Staal.

Voor iedereen geldt: Maak het inbrekers niet te makkelijk, vooral niet tijdens de feestdagen. Om ellende te voorkomen bij terugkeer van een heerlijk feestmaal, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken

5 simpele tips:

Zet een tijdschakelaar op enkele lampen en stel die in op een tijdstip, waarop het donker wordt. Niet allemaal tegelijk, maar met enkele minuten verschil. Laat ook af en toe boven in de slaapkamer een half uurtje een of meer lampen branden.
Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht.
Berg juwelen en andere kostbaarheden uit het zicht op; liefst in een kluis.
Vraag de buren om een oogje in het zeil te houden en liefst ook nog de lamellen of gordijnen vroeg in de avond even te sluiten en mogelijk extra verlichting aan te doen.
Doe de InbraakPreventieCheck en controleer of je sloten goed zijn. Je krijgt meteen tips hoe je hang- en sluitwerk op eenvoudige wijze te verbeteren.