Talenten in de techniek

Talenten in de techniek
FOTO : RTV Seaport / Ron Pichel

De gemeente Velsen kent, net als in de rest van Nederland, een tekort aan technici. Maar techniek is niet bepaald populair onder scholieren.

Onderwijsinstellingen, bedrijfsleven en gemeenten hebben daarom hun handen ineengeslagen om regionaal talentontwikkeling in de technische sector te stimuleren: Techniek Campus Techport. Zo wordt er gestreefd naar een betere aansluiting tussen de verschillende niveaus en wordt het onderwijs beter afgestemd op regionale behoeften.

Tijdens de Jet-Net Career Day in de Felison Cruise Terminal in IJmuiden maakten leerlingen uit 4-havo en 5-vwo op woensdag 25 en donderdag 26 november kennis met technologie. Scholieren leerden door middel van workshops wat technologie is en wat ze er zelf mee kunnen doen.

“De Jet-Net Career Day past in de lijn van de techniekcampus”, aldus Jan Boudesteijn van Techport. “In deze regio, maar ook landelijk, is er een ongelofelijke behoefte aan meer instroom van technische opleidingen, omdat het bedrijfsleven een groot tekort voorziet.”

De Techniek Campus Techport is een initiatief van Tata Steel, Zwart Techniek, de gemeente Velsen en het ROC Nova College. Het samenwerkingsverband bestaat uit bedrijven die zich hebben verenigd onder de naam Techport Industries. De scholen die deelnemen aan het samenwerkingsverband, zijn het Technisch College Velsen, Kennemer College, het ROC Nova College, Hogeschool InHolland en Hogeschool van Amsterdam.

De campus is sinds 12 december 2013 actief en is het resultaat van het door het kabinet Rutte II gesloten Techniekpact 2020.