‘Leeuw Amsterdam CS’ in Velsen

‘Leeuw Amsterdam CS’ in Velsen
Het Genootschap Leeuwen van het Centraal Station, de voorzitter van FC Velsenoord en presentatrice Dieuwertje Blok. Foto: Willem Sluyterman van Loo.

Het NTR-programma Landinwaarts is erin geslaagd de laatste grote stenen leeuw van Amsterdam CS terug te vinden. Vanuit Velsen-Noord kwam de gouden tip. Een oplettende voetbalvader vermoedde de verdwenen leeuw in kwestie gespot te hebben op het terrein van FC Velsenoord.

Begin september deed Landinwaarts een oproep aan kijkers te helpen bij de zoektocht naar de karakteristieke stenen leeuwen die ooit bij het Centraal Station van Amsterdam stonden. Deze beelden zijn op wonderbaarlijke wijze verspreid geraakt over het hele land. Het Genootschap Leeuwen van het Centraal Station is al zeven jaar op zoek naar de zestiende en laatste grote stenen leeuw. Uit de vele reacties na de oproep van Landinwaarts bleek dat er tal van stenen leeuwen, in alle soorten en maten, in Nederland te vinden zijn. Maar vrijwel allemaal voldeden ze niet aan de beschrijving van het Genootschap.

Gouden tip
Maar een oplettende voetbalvader uit Velsen-Noord vermoedde de verdwenen leeuw in kwestie gespot te hebben op het terrein van FC Velsenoord, waar zijn zoon een wedstrijd speelde. Hij wist het niet helemaal zeker, want de leeuw blijkt overgeschilderd te zijn in de clubkleuren van FC Velsenoord, ook wel De Blauwe Leeuwen genoemd.

In de uitzending van komende donderdag is te zien hoe na minutieus onderzoek en opmeten wordt vastgesteld dat het hier toch echt om de originele verdwenen leeuw uit Amsterdam gaat.

Leeuw blijft clubicoon FC Velsenoord
Het Genootschap Leeuwen van het Centraal Station laat weten ‘dolblij te zijn nu na zeven jaar een eind is gekomen aan deze zoektocht naar de laatste verdwenen leeuw’. Wat nu rest is de zoektocht naar de laatste vijf kleine leeuwen. Maar de zoektocht naar de grote leeuwen is ten einde. De leeuw van FC Velsenoord blijft op het voetbalterrein staan. Het Genootschap streeft er wel naar twee andere grote leeuwen op hun originele plek bij Amsterdam CS terug te plaatsen.

Donderdag 1 oktober, 19.20 uur, NPO2. In Landinwaarts gaat Dieuwertje Blok elke donderdag op zoek naar pareltjes van lokale cultuur en traditie.