Plaquettes onthuld Vissersmonument

Bij het Vissersmonument aan de Kop van de Haven in IJmuiden zijn zaterdagochtend vijftien plaquettes onthuld. Het gedenkteken bevat de namen van 319 IJmuidense vissers die op zee zijn omgekomen in de periode van 1886 tot nu.

Het herdenkingsmonument werd onthuld door Ruth Koeman en Jan Glas, beide nabestaanden van de omgekomen vissers. Voor de meeste nabestaanden was het een emotioneel moment. “Veel IJmuidenaren hebben dierbaren op zee verloren”, aldus Ardy Zwart. “Je geeft het verlies een plekje, maar het went nooit helemaal.”

Burgemeester Franc Weerwind legde namens de gemeente Velsen een boeket neer. “Het gedenkteken is een blijvende herinnering van de lokale geschiedenis”, aldus Weerwind. In vissersplaatsen zoals Urk en Katwijk staan al langer herdenkingsmonumenten voor de omgekomen vissers.