In beeld: ‘Plaquettes onthuld’

In beeld: ‘Plaquettes onthuld’
RTV Seaport / Dennis Gouda

Bij het Vissersmonument aan de Kop van de Haven in IJmuiden zijn zaterdagochtend vijftien plaquettes onthuld. Het gedenkteken bevat de namen van 319 IJmuidense vissers die op zee zijn omgekomen in de periode van 1886 tot nu.

Ruim honderdvijftig mensen waren bij de onthulling aanwezig. Het herdenkingsmonument werd onthuld door Ruth Koeman en Jan Glas, beide nabestaanden van de omgekomen vissers. Ze legden gezamenlijk een bloemstuk neer aan de voet van het Vissersmonument. Voor de meeste nabestaanden was het een emotioneel moment. “Veel IJmuidenaren hebben dierbaren op zee verloren”, aldus Ardy Zwart. “Je geeft het verlies een plekje, maar het went nooit helemaal. Met het gedenkteken is voor mij de cirkel eindelijk rond.”

Ook de 96-jarige mevrouw Van der Plas is dankbaar dat er een plek is om de omgekomen vissers te herdenken. Haar broer verdronk in 1944. “Alle herinneringen komen weer boven”, zegt de IJmuidense. “Het idee dat er nu een tastbare plek is om mijn broer en de andere vissers te eren, is heel prettig.” Namens de gemeente Velsen legde burgemeester Weerwind een boeket neer. “Het gedenkteken is een blijvende herinnering van de lokale geschiedenis”, aldus Weerwind. “De zee geeft niet alleen, maar neemt ook. De romantiek van het zilte water heeft soms een keerzijde; ruim 319 mensen kwamen niet meer thuis bij hun dierbaren. Daarom is het voor mij een voorrecht dat ik hier mag staan.”

IJmuidenaar Arie Zandwijk is ruim tweeënhalf jaar lang bezig geweest om de namen te achterhalen. In vissersplaatsen zoals Urk en Katwijk staan al langer herdenkingsmonumenten voor de omgekomen vissers.

[gss gallery link=”file” ids=”10896,10897,10898,10907,10899,10900,10901,10905,10903,10902,10904,10906″]