‘Velsertunnel had dicht moeten zijn’

‘Velsertunnel had dicht moeten zijn’
Flickr/Shirley de Jong

De Velsertunnel is nog gevaarlijk dan eerst werd gedacht. Uit een risicoanalyse van onderzoeksbureau Movares blijkt dat automobilisten in de tunnel een veel grotere kans hebben om betrokken te raken bij een dodelijk ongeval.

Dat meldt de IJmuider Courant, die de risicoanalyse in handen heeft. Volgens het onderzoeksbureau is er ‘een aanzienlijke afwijking van de veiligheidsnorm’. De kans om betrokken te raken bij een dodelijk ongeval in de Velsertunnel is bijna tweemaal groter dan wat is toegestaan.

Sluiting
Volgens de IJmuider Courant zou op basis van die informatie de Velsertunnel niet eens open mogen zijn. Rijkswaterstaat moet overgaan tot grote maatregelen, om wel te voldoen aan het minimale veiligheidsniveau te voldoen, stelt de krant.

Zo zou er een compleet verbod op vrachtverkeer moeten komen in de tunnel. Ook moet er bij een file in of voorbij de tunnel al het verkeer over een rijstrook worden geleid. Daarnaast moet er een beter ventilatiesysteem komen in de tunnelbuizen.

Renovatie
De IJmuider Courant meldde eerder al de hand te hebben gelegd op een inspectierapport van drie jaar geleden, waaruit bleek dat de bijna 60-jaar oude tunnel een ‘uitgewoonde keet’ was waaraan van alles schortte.

Begin deze maand had de Velsertunnel last van storingen, waardoor de tunnel een weekend lang dicht moest. Volgend jaar sluit de tunnel voor renovatie.