Anti-stof-overkapping bij Tata Steel

Anti-stof-overkapping bij Tata Steel
Wikipedia

Tata Steel in IJmuiden begint volgende maand met de bouw van een overkapping op de locatie waar slobslak wordt verwerkt. De afgelopen jaren hebben inwoners van Wijk aan Zee enkele keren last gehad van grof, kleverig stof, dat op huizen en auto’s terechtkwam.

De kalkhoudende stof dat vrijkomt bij het verwerken van slobslak bleek onder bepaalde omstandigheden moeilijk verwijderbare vlekken te veroorzaken. Nu blijkt dat als het slobslak vooraf met water wordt gekoeld de uitstoot enorm wordt verminderd.

Doorn in het oog
Studies en proeven hebben aangetoond dat daarvoor een afgesloten ruimte noodzakelijk is. De speciaal hiervoor ontworpen constructie zal naar verwachting nog voor het einde van het jaar in gebruik worden genomen.

“Als staalbedrijf willen we een goede buur zijn”, aldus Hans van den Berg van Tata Steel tegen nieuwspartner RTVNH. “De overlast van grof, kleverig stof in Wijk aan Zee is ons dan ook een doorn in het oog.” De constructie wordt 16 meter lang, 12 meter breed en 8 meter hoog.