Aantrekkelijk programma Havenfestival

Aantrekkelijk programma Havenfestival
poster Havenfestival

Zaterdag 30 augustus om 12.00 uur barst in en rond de Vissershaven van IJmuiden het grootste culturele en nautische festival uit de regio los met als thema “IJmond Verbindt”.
De Trawlerkade wordt ook deze elfde editie weer omgetoverd als festival terrein.
Dit jaar is gekozen de kade te verdelen in een aantal pleinen met als kloppend hart het Vuurtorenplein met het hoofdpodium en waarop regionale en nationale artiesten optreden met als swingende afsluiter een optreden van de zangdiva Berget Lewis.

Een greep uit het programma:
Op de diverse podia zijn vele optredens en dit jaar is er volop straattheater aanwezig.
In IJmuiden Stores zijn o.a. de 3 films Even Omzien te zien met historische beelden van de IJmond vanaf 1925. ’s Avonds is hier een Silent Disco.
Aan de kade worden diverse schepen afgemeerd waar het publiek aan boord mag om een kijkje te nemen. Gratis havenrondvaarten worden aangeboden door de IJmuidense maritieme dienstverleners en tussen de haven van Beverwijk en de Loswal in IJmuiden komt een pontverbinding.
Om 17.00 uur start midden in de haven sloepenrace, waar de teams strijden om de Arie van der Veer Wisselbeker. Niet alleen vanaf de kant maar ook op het Vuurtorenplein live gekeken worden naar de verrichtingen van de roeiers. Met behulp van een drone die met de schepen meevliegt kan op het grote scherm der race gevolgd worden. Verder zijn er demonstraties flyboarden, vliegen op het water.
Het Havenfestival heeft dit jaar een diva te gast! De operazangeres wordt voortbewogen door 2 sierlijke waterlakeien, waardoor ze steeds dichterbij komt en langzaam en majestueus voorbij de Trawlerkade drijft. U toezingend met aria’s, maar ook rockopera.

Het onderwijs in vertegenwoordigd door o.a. demonstraties in het Maakgebouw door leerlingen van het Technische School en het binnenvaartsopleidingsschip “Prinses Maxima” is de hele dag open voor publiek.

In een grote tent op het Zeeplein geeft Rijkswaterstaat uitleg over toekomstige grote projecten in Velsen zoals de renovatie van de Velsertunnel en de aanleg van de nieuwe zeesluis.
Ook wordt dit jaar vis niet overgeslagen. Imares komt met het visserij onderzoekvaartuig de Tridens en op de kade vindt een heuse kookbattle met vis plaats o.l.v. Masterchef 2014 Bart van Berkel.
Bij Kloosterboer is de traditionele vistafel weer opgesteld.
Voor het jonge publiek zijn er weer kinderspelen en komen o.a. Wijnand Stomp en Dirk Scheele de kleintjes vermaken.
Ook dit jaar volop beeldende kunst. Bij Oliehandel Klaas de Boer hangt werk van ongeveer 10 kunstenaars en de foto-expositie bestaande uit foto’s van Gwendelyn Luijk zijn uitvergroot te bekijken op de hele kade.
Verder is voor de eerste keer een uniek werk van een internationale groep kunstenaars te zien.
Zij hebben de afgelopen vijf jaar onder leiding van Ernst Voss gewerkt aan het project “Ku(n)stwerken”. Vanaf schepen is de gehele Nederlandse kust stukje voor stukje geschilderd op 135 verschillende doeken. De totale Nederlandse kust is inmiddels vastgelegd. De doeken van 250 x 50 cm met de kust van de provincie Nood-Holland is te bekijken op de zuidkant van het hek op het Zeeplein.

Aan het begin van het festival op het Havenplein staat de tent met de infobalie. Hier ligt de Flyer met het programma, die ook uitgedeeld wordt door de vrijwilligers.
Raadpleeg voor het volledige programma www.havenfestivalijmuiden.nl