Cruisekanjer Prinsendam voor ‘t eerst in IJmuiden

Cruisekanjer Prinsendam voor ‘t eerst in IJmuiden
Aankomst van de Prinsendam in IJmuiden. Foto: RTV Seaport/Ron Pichel

In alle vroegte is zaterdagochtend rond 6:30 de MS Prinsendam van de Amerikaanse cruiserederij Holland America Line (HAL) voor het eerst in de IJmond-haven van IJmuiden aangemeerd.

Het cruiseschip zal deze zomer achter keer in IJmuiden aanleggen. Alle keren komt het schip vroeg binnen en vertrekt rond 16:00 uur. Omdat het de eerste keer is dat de Prinsendam IJmuiden aandoet werd, in aanwezigheid van burgemeester Franc Weerwind, traditiegetrouw de Key & Plaque-ceremonie gevierd. De kapitein van de Prinsendam krijgt symbolisch de sleutel van de stad aangeboden als symbool dat hij altijd in IJmuiden welkom is.

De keuze voor IJmuiden als thuishaven is puur economisch, volgens een woordvoerder van de HAL. “De haven van Amsterdam is stukken duurder dan de haven van IJmuiden. Een groot voordeel van IJmuiden is bovendien dat IJmuiden een buitenhaven is.” Veel HAL-schepen hebben Rotterdam als vaste haven en gaan naar Noord-Europa. IJmuiden ligt dichter bij de noordelijke route dan Rotterdam en dat scheelt dan ook veel in reistijd.

De KVSA, eigenaar van de Felison Cruise Terminal, is er in geslaagd om de HAL – overigens de grootste cruisemaatschappij ter wereld – naar IJmuiden te halen. De Prinsendam is een cruiseschip van 213 meter en vervoerd maximaal 835 passagiers en 470 bemanningsleden.

Bekijk op onze Facebook-pagina een uitgebreide fotoreportage.

Bekijk hier de video reportage van Mark & Sjoerd