50uur non-stop kunst maken voor Engelmunduskerk

50uur non-stop kunst maken voor Engelmunduskerk
Foto: RTV Seaport/Wim van Nimwegen

De 50uur van Velsen daagt beeldend kunstenaars uit om in 50 uur een kunstwerk te maken, te exposeren en te laten veilen. Zij zullen van 1 tot en met 3 mei actief zijn in en om de Engelmunduskerk in Oud-Velsen. Toeschouwers kunnen hen volgen en hun producten bewonderen, en door te bieden op een kunstwerk steunen zij de kunstenaars en de eeuwenoude kerk.

Foto: RTV Seaport/Wim van Nimwegen
Kerkganger en initiatiefnemer Peter de Bruijn – Foto: RTV Seaport/Wim van Nimwegen

Door onze cultuurverslaggever Wim van Nimwegen

De Engelmundus-kerk, die enkele jaren geleden is samengegaan met de vroegere Goede Herder-kerk aan de Velserduinweg in IJmuiden, wordt elke zondag bezocht door zo’n 100-130 mensen. Geld voor onderhoud is hard nodig, voor schilderwerk bijvoorbeeld, dat altijd kan worden verricht. Recentelijk is nog een andere investering gedaan: men heeft het vochtprobleem bij de orgels aangepakt door een bevochtigingsinstallatie aan te brengen.

Een van de kerkgangers is Peter de Bruijn uit IJmuiden. Hij heeft het initiatief genomen voor de 50uur van Velsen, een kunstmanifestatie, die van 1 tot 3 mei in en om de Engelmundus-kerk wordt gehouden. “Het is leuk om in die drie dagen de kunstenaars, vooral schilders, aan het werk te zien. Buiten zijn ze dus ook actief, in een straal van 1 km rond de kerk. Daar zijn ze vrij om een onderwerp te kiezen voor hun tekening of (linoleum)schilderij en daar kun je ze tegenkomen als het mooi weer is. En anders wijzen wij het publiek de weg wel.”

Van elk werk dat op 3 mei direct na de expositie wordt geveild, gaat 80% van de opbrengst naar de kunstenaar en wordt 20% gestort in het restauratiefonds van de kerk. “Het is een wisselwerking. De kunstenaar krijgt meer bekendheid en gaat misschien meer verkopen, en wij vragen 20% van de opbrengt om de kosten te dekken en ons restauratiepotje aan te vullen.”

Peter de Bruijn en zijn mensen hebben onder andere samenwerking gezocht met het Kunstenaarscollectief in Velsen-Zuid (KCV), dat veel in het oude raadhuis aan de Torenstraat werkt. Van het KCV zullen 12 leden meedoen aan de 50uur van Velsen. Dit collectief heeft volgens kenners geen duidelijk IJmond-stempel meer. De thematiek lijkt breder, universeler te zijn geworden, een opvallende ontwikkeling.

Voor de 50uur van Velsen worden kunstenaars uitgenodigd. Maar ze kunnen zich natuurlijk ook aanmelden via 50uurvanvelsen@gmail.com.