Nieuwe cao bij Tata Steel: staking van de baan

Nieuwe cao bij Tata Steel: staking van de baan
Flickr.com/Wattman (Museum van mijn 20e eeuw)

De vakbonden en Tata Steel IJmuiden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Door het akkoord zijn de aangekondigde stakingen van morgen van de baan.

Foto: RTV NH/Barbara Mulder
Foto: RTV NH/Barbara Mulder

De onderhandelingen over een nieuwe cao waren stukgelopen nadat Tata Steel was weggelopen. Afgesproken is dat de werknemers 2 procent meer loon krijgen en dat in november het salaris met nog eens 0,5 procent omhoog gaat. Ook krijgen alle werknemers die minder dan 32.000 euro verdienen er een extra bedrag per maand bij. Dat bedrag kan oplopen tot 800 euro per jaar.

Jongeren gaan er nog meer op vooruit. Personeel dat jonger is dan 20 jaar krijgt 14 procent meer. Aad in ‘t Veld van FNV Bondgenoten is blij met de uitkomst: “We hebben niet alleen fors op koopkracht binnengehaald, maar ook op werkzekerheid,” schrijft FNV in een persbericht.

De cao geldt voor een jaar en moet nog worden voorgelegd aan de werknemers. Bij Tata Steel in IJmuiden werken zo’n 9.000 mensen.