Belgisch dagblad: ‘IJmuiden is Tsjernobyl aan Zee’

Belgisch dagblad: ‘IJmuiden is Tsjernobyl aan Zee’

foto-2

In België hebben ze het niet zo op IJmuiden. Tenminste, als we de De Standaard – een van de grootste Vlaamse kranten – mogen geloven.

In een twee pagina’s-groot artikel in de reisbijlage wordt IJmuiden met de grond gelijk gemaakt. “Beklim er een duin en je wordt de adem benomen. Niet zozeer door het uitzicht, wel door de verstikkende dampen die Tata Steel (..) de lucht in spuwt en die zich met het wolkendek vermengen tot een apocalyptische massa,” schrijft verslaggever Vicky Vanhoutte vanochtend in de Belgische krant.

Het artikel begint voor de IJmuiden-liefhebber nog redelijk positief. “Groot, groter, grootst, ziedaar de signatuur van de haven van IJmuiden de op twee na grootste van Nederland, na Rotterdam en Amsterdam,” maar daarna slaat de sfeer al snel om. “Voor romantiek hoef je ook al niet op het stand te zijn, tenzij je met je gezicht naar zee staat en Tata Steel de rug toekeert. Doe je dat niet, dan waan je je in Tsjernobyl-aan-de-Nooordzee. Er valt dan ook nauwelijks een levende ziel te bespeuren (..).”

Qua eten zit het wel goed in IJmuiden volgens de Belgen. Althans, Bloemendaal wordt beschreven als een IJmuidense buitenwijk. “Van de industriestank en bij wijze van detox dan maar naar de verlokkelijke geuren van restaurant Terra, in het afgeborstelde en welgestelde Bloemendaal. En wat bestel je in de grootste vissershaven van Nederland? Juist, terraburger van ossenhaas met eendenlever en Baambrugs big van de Green Egg met Stragonffsaus. Michelin en GalutMilau hadden het eerder al ontdekt: hier eet men lekker.”

Tsja. Wij willen onze Belgische collega’s graag wijzen op deze foto’s van Oostende a.k.a. Tsjernobyl.

Als u het hele artikel uit De Standaard wil lezen, kun u De Standaard (Digitale Editie)-app downloaden voor uw smartphone of tablet. Hier kunt u één gratis krant in lezen.